top of page

Αναπτυξιακός Νόμος – 2 νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των επιχειρήσεων



*ο κ.Ζουγανέλης Ιωάννης είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, κάτοχος Master of Business Administration & Organization,MScApplied Economics and Finance,BSCMarketing Management, Ενεργειακός Σύμβουλος  Ήρων, Μέλος Ένωσης Δημοσιογράφων(ΕΔΙΠΤ) και Ιδιοκτήτης της Επιχείρησης  ZICON Αναπτυξιακές Λύσεις.

Δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ Προκηρύξεις συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, για δύο καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016.

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016

Πρόκειται για τα καθεστώτα ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα», προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε 21 Μαϊου και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου 2020.

Αναλυτικά:

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 350 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 210 εκατ. ευρώ αφορούν φορολογικές απαλλαγές και τα 140 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ,

β. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των 250.000 ευρώ,

γ. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,

δ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα» εδώ

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν φορολογικές απαλλαγές και τα 140 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

α. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,

β. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» εδώ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού κ. Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε οτι :«Θα είμαστε στο πλάι ακόμα και στο πρόβλημα του καθενός από εσάς ξεχωριστά. Στόχος του υπουργείου είναι να μην μείνει καμία επιχείρηση πίσω. Στόχος μας είναι να βρούμε λύσεις και για την τελευταία επιχείρηση που θέλει πράγματι να δώσει τη μάχη και που είναι έτοιμη μαζί με εμάς να δώσουμε έναν κοινό αγώνα για να μείνει η Ελλάδα όρθια σε αυτό το δύσκολο 2020"  τονίζοντας επίσης οτι με τον τρόπο αυτό αναμένεται να εγκριθούν οι Φάκελοι όλων των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις και υπολογίζονται σε περίπου 2.000.

Αναλυτικότερα:


  • Είναι ήδη ενεργό το πρόγραμμα της αναπτυξιακής τράπεζας ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσω του οποίου θα διατεθούν δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

  • Αρχές Ιουνίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί πρόγραμμα συνολικού ύψους 7 δις ευρώ μέσω του οποίου οι τράπεζες θα παρέχουν δάνεια σε επιχειρήσεις με εγγυημένο το 80% του κεφαλαίου..

  • Έχουν σχεδιαστεί μια σειρά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δανειοδότηση αναπτυξιακών έργων μέσω των οποίων αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια 5 δις ευρώ. Το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που διατίθεται από το κράτος για τα συγκεκριμένα εργαλεία ανέρχεται σε 1,28 δις ευρώ.

Εξάλλου στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 θα χρηματοδοτηθούν μεγάλες επενδύσεις με επιπλέον κεφάλαια 2,7 δισ. ευρώ πέραν των 2,5 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί ήδη για μεγάλα έργα.

Από το Μάρτιο έχουν εγκριθεί 4 έργα ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να γίνει νέα προκήρυξη για έργα επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία αναμένεται να προωθηθούν 40 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ.

bottom of page